Scheiding aanvragen; zó vraag je een scheiding aan
Wanneer je gaat trouwen ga je er natuurlijk niet vanuit dat jullie huwelijk kan uitdraaien op een scheiding. Je verwacht niet dat er eventueel de kans bestaat dat jullie uit elkaar groeien of dat één van de twee verliefd wordt op iemand anders. Toch is de kans helaas groot dat het huwelijk uiteindelijk strandt. Ongeveer 34 procent van alle huwelijken eindigt namelijk in een echtscheiding. Een tijdje terug hebben wij nog geschreven over de toename van scheidingen.
De scheiding aanvragen
Als je wilt scheiden van je partner hoef je je niet te schamen. Soms kun je elkaar beter loslaten als iemand in de relatie niet meer gelukkig is. Dit is meestal verstandiger dan bij elkaar blijven en ongelukkig zijn. Wanneer je hebt besloten dat je van je partner wilt scheiden, kun je de eerste stap zetten met de scheiding aanvragen. Dit is mogelijk met een verzoekschrift dat via jouw advocaat naar de rechtbank wordt verzonden.
Eenzijdig verzoek
Het kan voorkomen dat jouw partner het niet eens is met de scheiding of dat jij de enige bent die het belang van het aanvragen van een scheiding inziet, ook wel een eenzijdig verzoek genoemd. Als dit het geval is, moet ieder zijn eigen advocaat nemen.
Wanneer er sprake is van een eenzijdig verzoek, zal jouw partner binnen 14 dagen na het indienen van jouw verzoekschrift een kopie van het ingediende verzoekschrift ontvangen. De advocaat van jouw partner zal regelen dat jouw partner het verzoekschrift ontvangt.
Bezwaar tegen een echtscheiding
Scheiden is al moeilijk genoeg en heeft een grote impact op beide levens en het leven van eventueel betrokken kinderen. Toch kan een scheiding nog lastiger worden als jouw partner het niet eens is met de scheiding. Jouw partner kan dan mogelijk bezwaar maken tegen de scheiding, wat ook wel ‘verweer voeren’ genoemd wordt. De advocaat van jouw partner moet bij het voeren van verweer zes weken na ontvangst van het verzoekschrift het verweer indienen bij de rechtbank. Vervolgens zal er een zitting bij de rechtbank nodig zijn.
Geen zitting
Het komt soms ook voor dat er geen zitting nodig is. Er wordt dan op basis van een verzoekschrift een beslissing genomen door de rechter. Dit wordt dan aan beide partijen doorgegeven door de advocaten. Wanneer iemand het niet eens is met de beslissing, is het mogelijk om ervoor te kiezen om in hoger beroep te gaan.
Voorlopige voorziening
Wanneer jullie het niet met elkaar eens worden, bestaat er de kans dat een scheiding langer dan een jaar kan duren. Dit kan erg lastig zijn, omdat het leven doorgaat, en er toch beslissingen over eventuele kinderen gemaakt moeten worden en over wie er bijvoorbeeld in de gezamenlijke woning blijft wonen. Er kan dan om een voorlopige voorziening gevraagd worden bij de advocaat. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een tijdelijke beslissing over de voorlopige gang van zaken.
Verschillende vormen van scheiden
Behalve het scheiden op papier en beide apart gaan wonen, is het ook mogelijk om niet op papier te scheiden, maar wel apart te gaan wonen. Dit heet scheiden van tafel en bed. Wanneer er een scheiding van tafel en bed is, blijf je met elkaar getrouwd maar ga je meestal wel apart wonen.
Dit kan een optie zijn om bijvoorbeeld te ervaren hoe het leven zonder elkaar is en om er zo achter te komen of het uiteindelijk wel verstandig is om te scheiden. Na een bepaalde periode kun je ervoor kiezen om toch weer bij elkaar te gaan wonen of om alsnog het huwelijk te ontbinden.
Inschakelen van mediation
Als je het niet met elkaar eens bent over bepaalde dingen tijdens het scheidingsproces, zoals bijvoorbeeld de verdeling van het geld of de zorg voor de kinderen, kun je ervoor kiezen om een mediator in te schakelen en er zo proberen samen uit te komen. Een mediator is een bemiddelaar die ervoor probeert te zorgen dat jullie uiteindelijk meer op één lijn komen te liggen. Houd er wel rekening mee dat een mediator geen advocaat is.
Een mediator helpt bij de gesprekken tussen beide partijen en probeert de gesprekken in goede banen te leiden. Een advocaat daarentegen, is een stuk zakelijker en doet niet aan bemiddeling. Na de hulp van een mediator is het alsnog nodig om een advocaat in te schakelen om de echtscheidingsaanvraag te doen bij de rechter en de scheiding te kunnen voltooien.
Reacties - Scheiding aanvragen; zó vraag je een scheiding aan!
Geen reacties