Wat is Monogamie? Wat betekent dit in een relatie voor jou?
Tegenwoordig denken we dat iedereen trouw is aan elkaar. We leven in een wereld waar dat helaas niet zo is. De maatschappij van vandaag de dag is er niet op ingesteld om je leven lang bij één partner te blijven. Huisje, boompje, beestje, het ideale beeld van monogamie valt al snel weg als we vandaag de dag kijken naar de mensen die een koppel zijn. Het meest belangrijke is natuurlijk dat je iemand vind waarvan jij denkt dat het echt de ware kan zijn. Een monogame relatie, wat houdt dit in en wat betekent dat voor jou in een relatie? Hieronder lees je een complete uitleg waarbij je precies te weten komt wat het is en waar je staat.
Monogamie, wat is het precies?
Het heeft eigenlijk verschillende betekenissen, het ligt er een beetje aan het feit welk persoon je het vraagt. Monogamie is voor de meeste mensen een relatie waarbij je maar één seksuele partner hebt. Zodra je seks hebt met iemand anders wordt dat gelijk gezien als vreemdgaan en dat is uiteraard niet meer dan logisch. Een persoon die volledig monogaam is heeft slechts seks met één persoon. Meestal komt dit voor als jullie een relatie hebben, het is dan de bedoeling dat jullie alleen met elkaar seks hebben. Echter kan het wel is anders voorkomen.
Is dat het geval dan heet het geen ´Monogamie´meer, maar ´Polygamie´. Bij polygamie is het toegestaan om seks te hebben met meerdere personen in een relatie. In andere vervormde woorden is er dan sprake van een open relatie. Je hebt niet alleen seks met je huidige partner, maar ook met andere. Wordt dit dan gezien als vreemdgaan? Niet helemaal, jullie stemmen er allebei mee in om dit zo voort te zetten. Vreemdgaan komt pas om de hoek kijken als je elkaar aan het bedriegen bent. Of te wel, van elkaar niet weten dat het bed gedeeld wordt met nog één ander persoon.
Maar hoe zit het nou echt?
In de boeken klinkt dit natuurlijk als het perfecte beeld. Echter blijkt dit in de praktijk volledig anders te zijn. Erg veel mensen gaven als antwoord dat ze er niet aan moeten denken om gelijk seksueel verbonden te zijn aan één persoon. Het probleem hierdoor is dat steeds meer huwelijken slecht aflopen. Het aantal scheidingen stijgt jaarlijks meer dan dat er huwelijken plaats vinden. Niet alle scheidingen vinden plaats a.d.h.v polygamie, maar in de meeste gevallen wel. Veel personen durven het vandaag de dag niet aan om volledig alleen door het leven te gaan. Vaak kiezen ze voor een buitenechtelijke affaire en de ander kiest ervoor om volledig te verdwijnen. Monogamie neemt de laatste jaren erg af en zien we daarom dus ook steeds minder.
Één van de voornaamste reden is dat het verlangen om seks met iemand anders te hebben veel groter is dan met je eigen partner. Waarom? De spanning verdwijnt na een tijdje en om je gevoel tevreden te houden wil je die spanning behouden. Er zijn zat tips & tricks voor, maar mensen kiezen vaak het hazenpad. Vraag maar eens rond bij je vriendengroep, niemand zal het per direct bekennen, maar als antwoord krijg je dan ‘Na een aantal jaar heb ik misschien toch wel het verlangen om het bed met iemand anders te delen’.
Ook zijn er tegenwoordig erg veel open relaties. Wat hier precies gebeurd is dat je met elkaar overlegt om ook met iemand anders seksuele interactie te hebben. Jullie weten er dus allebei van en keuren dit allebei goed. Het is belangrijk om te weten dat zulke relaties echt bestaan en ook echt werken. Het verlangen naar je eigen partner wordt nog groter omdat je weet wat je aan elkaar hebt. Polygamie komt dus eigenlijk vaker voor als dat we denken.
Onderzoek naar monogamie
Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat veel monogame mensen na een lange tijd er toch voor kozen om vreemd te gaan. Het verlangen naar een anders is bij de helft van de deelnemers uit het onderzoek veel groter als bij de andere helft. Dit resulteert uiteindelijk in vreemdgaan. Dit onderzoek bevatte 72 lesbische vrouwen, 114 hetero’s van het vrouwelijke geslacht, 53 gays en 57 hetero’s van het mannelijke geslacht mee. Dit geeft dus aan dat monogamie niet voor iedereen is weggelegd. Het zit in je aard.
Zit monogamie daadwerkelijk in onze aard?
Volgens bepaalde onderzoeken en in de regel komt monogamie helemaal niet zo vaak voor als dat we denken. Slechts 3 tot 5 procent van de dieren is monogaam. Tenslotte staat ook de mens in verbinding met het dierenrijk, dus kan dit een hoop verklaren. In ons kikkerlandje is het heel normaal om monogaam te zijn, niemand kijkt je raar aan als je monogaam bent, sterker nog, ze hebben respect voor je. De reden hiervoor is dat het zo weinig voorkomt. In het Burgerlijk Wetboek staat zelfs dat je maar slechts met één persoon door het huwelijk verbonden kan zijn. Het is uiterst strafbaar om met iemand anders te trouwen als je zelf al getrouwd bent.
In totaal zijn er 238 gemeenschappen over de wereld waarbij er slechts maar 43 monogamie aanmoedigen. In verschillende culturen is het toegestaan als man om meerdere vrouwen te hebben. Iets waarbij je in Nederland niet aan hoeft te denken, de kans dat je dan per direct van je huidige vrouw scheidt is aanzienlijk groot. Nederlandse vrouwen zijn hier natuurlijk streng op tegen, ook wel wat voor te zeggen. We kunnen dus zeggen dat monogamie in onze aard zit, maar als je in een land woont waar polygamie aangemoedigd wordt, je ook heel makkelijk kan veranderen in een man met meerdere vrouwen.
Waar ligt de grens?
Bij iedereen is deze grens anders. Bij de één wat dichterbij als de ander. Ook vreemdgaan is bij iedereen anders. Sommige vrouwen vinden al dat je vreemdgaat zodra jij contact opneemt met je ex of aan het flirten bent. Bij iedereen is dit anders en jullie zullen zelf moeten bepalen waar de grens ligt. Ook kan het zo zijn dat je bij oneerlijkheid al vreemdgaat, elke relatie heeft zijn eigen eigenschappen. Je komt er beide pas achter als je daadwerkelijk weet wat je misdaan hebt, communicatie is daarom ook belangrijk. Zowel in een monogame relatie als in een polygame relatie.
Toestemming nodig?
Uiteraard heb je bij polygamie toestemming nodig, een open relatie kies je samen voor. In de natuur is het normaal dat je monogaam bent waardoor je geen toestemming nodig hebt. Spreek goed met elkaar als je kiest voor een niet monogame relatie. Tenslotte is communicatie in elke relatie erg belangrijk. Openheid en eerlijkheid worden op prijs gesteld. Hierdoor zal je beide het gevoel krijgen dat de band nog sterker wordt.
Monogamie is een automatisme
Monogamie is voor veel mensen een automatisme. Gaan er automatisch van uit dat ze maar met één persoon naar bed mogen. In de regel is dat ook zo, tenzij jullie anders kiezen. Bij een open relatie zijn er uiteraard meerdere bedpartners bij betrokken. Deze alternatieven werden pas late 70´s een beetje bekend. Veel mannen verlangde naar een andere vrouw terwijl ze een huidige partner hadden. Hierover praten was toen destijds uit den boze, maar tegenwoordig is het niet meer dan normaal.
Monogamie & Gay
Bij Gays is het compleet anders. Heel erg veel gays komen bij elkaar puur voor de liefde. Het komt dan onder de gays ook weinig voor dat polygamie een rol speelt. Monogamie heeft hier de overhand. Toch wil het wel eens voorkomen dat lust er tussen komt en er een slippertje gemaakt wordt!
Bij het lezen van dit artikel zal je nu in alle waarschijnlijkheid weten hoe het is om monogaam te zijn. Zo niet? Wordt het aangeraden om het nogmaals een keer door te nemen, alle punten worden duidelijk besproken. Succes met het monogaam zijn of kies je toch misschien voor polygamie?
Reacties - Wat is Monogamie?
Geen reacties