Ware liefde
Veel films doen het ons geloven: een diepzinnige blik, een toevallige ontmoeting, veel sfeervolle achtergrond muziek – dit moet ware liefde zijn. Er zijn veel meningen wanneer het over liefde gaat, echter zijn mensen zelf soms tegen wil en dank ervaringsdeskundige op het gebied van de liefde. De ware liefde: bestaat deze nu wel of niet? Meer psychologische onderbouwing is hier te vinden.
Definitie van de ware liefde
Een echte definitie van liefde is niet te vinden, omdat liefde ook lastig is om in woorden uit te drukken. Het is vaak allesomvattend, iets dat verder gaat dan iemand leuk vinden. In veel culturen wordt liefde gezien als een luxe. Er wordt veel meer uitgegaan van welzijn en welvaart, dit tot bevordering van de levensstandaard. Ook in ons land was dit tot voor kort meer regel dan uitzondering. Partners werden bij elkaar gebracht door familie of vrienden.
Een bruiloft zat er dan vaak aan te komen. Na de verzuiling ontstond er meer vrijheid en een ander perspectief op het leven. De opvattingen, principes en daaraan gekoppelde levensbeschouwingen werden van tafel geveegd. Het individu was belangrijk geworden. Dit zorgde voor veel rust en ruimte, maar in veel gevallen ook voor het stijgen van alleenstaanden. Gemeenschappelijke activiteiten waren niet meer zo vanzelfsprekend en moesten op eigen initiatief worden gerealiseerd. Deze revolutie bracht veel vrijheden met zich mee. Mensen konden meerdere partners in hun leven hebben gehad. Liefde was iets om te zoeken – en te vinden.
Om iemand geven
Er bestaan talloze verhalen van weergaloze ontmoetingen, het ontmoeten van je ‘soulmate’. Liefde is vaak gebaseerd op een mate van affiniteit. Deel je dezelfde interesse, levenshouding of waarden, dan is de liefde vaak solide. Dit komt omdat er inzicht bestaat in hoe de ander zich voelt en hoe daarmee omgegaan kan worden. Echter ontbreekt er een belangrijk aspect. Dat is aantrekking. De kracht van aantrekking valt niet te onderschatten. Biologen wijten dit aan feromonen: ons reukvermogen neemt waar dat de ander persoon goede genen heeft en dus een goede partner zou zijn voor eventueel nageslacht. Deze wetenschappelijke benadering is uiteraard alles behalve romantisch, echter blijkt uit verschillend wetenschappelijk onderzoek dat onze biologie wel degelijk een rol speelt in de aantrekkingskracht tot de ander.
Een relatie, en dan?
Er bestaan zeer gepassioneerde affaires tussen mensen. Een vuur dat zich oplaadt en zijn weerga niet kent. Zouden deze mensen echter bij elkaar blijven voor een langdurige relatie, dan zou het wel eens kunnen zijn dat de relatie niet als bevredigend wordt ervaren. Bij ware liefde komt er namelijk meer om de hoek kijken. Het gaat om leven op dezelfde frequentie: begrijpen hoe de ander in elkaar steekt en onvoorwaardelijk om deze persoon geven. Dit gaat verder dan lachen om dezelfde grap of samen dezelfde hobby beoefenen. Het is iets wezenlijks in ons, een roep die door de ander beantwoord wordt. Die onvoorwaardelijke, wezenlijke liefde bestaat, maar komt niet zonder offers. Het betekent werken aan jezelf, ruimte krijgen en vrijheid bieden. Ware liefde is geen statisch gegeven, maar juist dynamisch. Het is geen niveau dat je eenmaal bereikt, maar een proces dat zichzelf constant verrijkt. Toewijding aan de ander maakt het mogelijk de vruchten van liefde te plukken. Onvoorwaardelijk.
Reacties - Ware liefde: fabel of werkelijkheid
Geen reacties