Catfish – Word geen slachtoffer!
Dagelijks gaan er honderden mensen online een gesprek aan met een andere internetgebruiker. Hieruit volgen dikwijls sterke vriendschappen, maar nog vaker wordt men verliefd op de nieuwe chatgenoot. Sommige relaties houden jarenlang stand hoewel de personen in kwestie elkaar nooit in het echt gezien hebben. Pas op, want mogelijk word je slachtoffer van online oplichting.
De ultieme catfish
Natuurlijk voel je je enorm in de maling genomen als je dag in dag uit contact gehad hebt met iemand die gelogen heeft over zijn leven en identiteit. In het ergste geval hebben slachtoffers zelfs geld overgemaakt aan de nepvriend of cadeaus gestuurd. Een oplichter maakt ernstig misbruik van het vertrouwen dat hun slachtoffer in hem of haar heeft en de nepvriend komt vaak met zielige verhalen aanzetten, waardoor je als onschuldige internetgebruiker medelijden krijgt. Je wilt jouw nieuwe vriend of liefde helpen en gelooft hem of haar op zijn woord. Dit duidt vaak op online oplichting. Gebruik de tips in deze blog om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van online oplichting!
Nep contactpersoon herkennen
1. Serieuze gesprekken
Iemand die het na vijf dagen contact al voortdurend over relaties heeft, is vermoedelijk geen serieuze potentiële partner. Het duurt enige tijd voordat er sprake kan zijn van verliefdheidsgevoelens, dus wees op je hoede voor chatgenoten die beweren verliefd te zijn.
2. Er vindt nooit een ontmoeting plaats
Enkele maanden of eventueel weken na het eerste chatcontact ontstaat vaak de behoefte om je internetlover in het echt te zien. Als jouw chatvriend of -vriendin nooit kan afspreken of videobellen, weet je dat er iets niet in de haak is. Een catfish zal altijd een reden hebben waarom real life contact niet mogelijk is. De videocamera is kapot, hij of zij is ziek of heeft het druk met werk.
3. Doorgewinterde reiziger
Opvallend is dat een nep contactpersoon, naar eigen zeggen, altijd op grote afstand van jou is. Hij of zij zegt vandaag in Maastricht te zijn en morgen in Leeuwarden, maar onderweg kan hij nooit even bij jou langsgaan. Als je dit vaak hoort van jouw contactpersoon, moet je aanvoelen dat het geen zuivere koffie is.
4. Onduidelijk profiel
Je wilt jouw vriend of vriendin graag beter leren kennen, dus je gaat rondkijken op zijn profiel. Valt het je op dat er geen duidelijke informatie beschikbaar is wat betreft de woonplaats of geboortedatum van jouw internetcontact? Dan is de kans groot dat jouw contactvriend helemaal niet is wie hij of zij beweert te zijn.
5. Opvallende foto’s
Wat betreft de foto’s van een neppe contactpersoon kan het twee kanten opgaan. Óf de catfish heeft heel vage foto’s met ontiegelijk veel filters, zodat je zijn of haar ware identiteit niet achterhaalt, of juist prachtige modellenfoto’s die er veel te perfect uitzien. Wees dus realistisch als je naar de foto’s kijkt.
6. Onderzoek zijn of haar profielfoto
Via Google Image Search kun je foto’s googlen. Zoek eens uit of de foto’s die jouw crush je stuurt wel echt van hem of haar zijn. Misschien zijn ze wel gewoon van een andere account afgehaald.
Reacties - Catfish – Wat is het en hoe ga je ze tegen?
Geen reacties