LAT relatie: Wat moet je weten?
Wanneer je los van elkaar woont en toch samen een relatie hebt, dan heet dat een LAT relatie. Deze afkorting staat voor Living Apart Together, oftewel samen apart wonen. De term is vooral bekend geworden sinds de jaren ’60. Volgens het CBS leven er inmiddels ruim twintig procent van de Nederlandse volwassenen op deze manier met elkaar. Het lijken vooral hoogopgeleide mensen te zijn die voor een dergelijke relatie kiezen. Ook mensen die gescheiden zijn kiezen hier vaker voor. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans is dat je nog wilt samenwonen en ook zal kiezen voor een LAT relatie. Een zeer beroemd koppel dat op deze manier hun relatie onderhield was musicus Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand. Ook de filosoof Jean-Paul Sartre en schrijfster Simone de Beauvoir waren toch met elkaar samen op deze manier.
Een LAT relatie beginnen gebeurt echter niet zomaar. Er zitten wat haken en ogen aan en het is niet voor iedereen geschikt. Je vraagt je wellicht af waarom er überhaupt mensen zijn die eraan beginnen. Lees hier verder en ontdek alles wat je moet weten over het waarom van een afstandsrelatie, hoe dit werkt en met welke tips je er echt iets moois van kunt maken.
Waarom een LAT relatie?
Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen beginnen aan een LAT relatie. Zo kunnen er bijvoorbeeld hele praktische overwegingen zijn die deze weg openen. Stel dat je partner voor zijn of haar werk naar een andere stad moet verhuizen, dan kun je overwegen deels apart van elkaar te gaan wonen. Of je ontmoet iemand op een vakantie die in een heel ander land woont en je wilt deze persoon niet meer laten gaan. In dat geval is een LAT relatie een goede optie.
Het kan ook zo zijn dat je je zelfstandigheid niet wilt opgeven. Je houdt ervan om je woning op jouw manier te hebben ingericht en om te kunnen gaan en staan waar je wilt. Op deze manier voorkom je ook allerlei kleine irritaties die op kunnen lopen als je wel de woonruimte met elkaar moet delen. Je hoeft geen verantwoording af te leggen als je later thuis komt en laat de ander ook zijn of haar eigen leven leiden.
Een voordeel van een LAT relatie kan zijn dat je vaker zin hebt in seks, aangezien je elkaar minder vaak ziet. Er komt geen welbekende sleur in en je kijkt echt uit naar de momenten dat je weer bij elkaar bent. Wanneer je elkaar ziet, doe je vaak ook echt iets leuks en hang je niet alleen maar op de bank. Zo vaak ben je niet samen, dus dan wil je er ook echt iets van maken. En mocht de relatie toch stuklopen, dan hoef je ook niets te verdelen. Wat je redenen ook zijn, een LAT relatie kan heel goed werken.
Hoe werkt het?
Als je eraan begint, is het heel belangrijk dat je eerst goed bij jezelf en de ander na gaat of het iets is wat echt kan passen. Je hebt natuurlijk ook te maken met een aantal nadelen en die moeten niet opwegen tegen de voordelen. Zo moet je bijvoorbeeld vaak met spullen slepen, je woont immers een beetje op twee plekken. Je moet echt met elkaar afspreken en daar tijd voor vrij maken in jullie agenda’s, je ziet elkaar namelijk niet standaard bij het avondeten. En je moet je beseffen dat je niet vanzelfsprekend naast iemand in slaap valt en naast iemand weer wakker wordt. Wanneer dit voor jullie beiden geen grote problemen zijn, kun je een LAT relatie aangaan.
Het is heel belangrijk dat je eerst duidelijke afspraken met elkaar maakt. Dit zijn uiteraard geen onveranderbare regels, maar wel richtlijnen waar jullie je beiden prettig mee voelen. Hoe vaak willen jullie bijvoorbeeld gemiddeld met elkaar afspreken? Waar spreek je dan af en hoe bepaal je dat? Wil je ook samen op vakantie of juist niet? Wat zijn jullie toekomstplannen en verwachtingen? Wil je uiteindelijk toch samen gaan wonen of juist niet? Het maakt niet uit hoe jullie de vragen beantwoorden, het gaat erom dat het voor jullie beiden goed voelt en dat het helder is wat de ander verwacht.
Soms moet je vanwege praktische redenen met een LAT relatie beginnen en soms heb je de ruimte om het eerst uit te proberen. Wanneer je niet zeker weet of het iets voor jullie kan zijn, probeer het dan eerst gewoon uit. Blijf met elkaar in contact en bespreek open hoe het na een tijdje gaat. Maak ook gebruik van de volgende tips om de kans op succes te doen verhogen.
Tips voor een goede LAT relatie
Een LAT relatie kan heel goed uitpakken, maar het kost, zoals in elke relatie, wel wat werk. Om je hierbij te helpen vind je hier een aantal goede tips.
1. Vertrouwen is alles. Elke goede relatie baseert zich op vertrouwen, maar bij een LAT relatie is dat nog een beetje extra het geval. Je hebt immers minder zicht op het doen en laten van de ander. Vertrouwen moet groeien en dat doe je door open en eerlijk tegenover elkaar te blijven en ook de negatieve kanten met elkaar te bespreken.
2. Blijf communiceren. Het is daarom zo belangrijk om te blijven communiceren. Ook al lukt het niet om elkaar te zien, probeer dan in elk geval dringende zaken via bijvoorbeeld Skype met elkaar wel te bespreken. Alleen door open en eerlijk te zijn kan jullie contact echt groeien.
3. Leg de spullen op de goede plaats. Deze praktische tip heeft te maken met het zo min mogelijk hoeven te sjouwen met je spullen. Koop gewoon een tweede tandenborstel en leg die in de badkamer van je partner neer. Zo kun je met alle spulletjes een hoop gedoe voorkomen. Wanneer je liever geen spullen van elkaar in huis hebt, kun je een standaard tas maken waar alles wat je nodig hebt alvast in ligt.
4. Flexibiliteit is belangrijk. Een LAT relatie zal vaak nooit helemaal gaan zoals je van tevoren gedacht had. Je hebt nu eenmaal sterk je eigen leven, waardoor afspraken wel eens kunnen veranderen op het laatste moment. Als dit je tegenvalt, is het belangrijk om dit te blijven bespreken en samen een passende oplossing te bedenken.
5. Gebruik datingsites. Wanneer een LAT relatie je wel wat lijkt, dan kun je beginnen met een goede datingsite. Je weet nu duidelijk wat je wilt in een relatie, dus laat dit in je profiel en chats zien. Grote kans dat jij straks de LAT relatie van je dromen te pakken hebt.
Reacties - LAT relatie – Alle informatie over een lat relatie
Geen reacties