Neppe datingprofielen – Hoe herken je een nep profiel
Het is een grote irritatie onder de online daters: neppe profielen. Volgens een onderzoek van NRC Q waren er in 2014 al 911 klachten hierover binnengekomen. Als je zelf weleens online datingsites bezoekt, dan heb je het wellicht al meegemaakt. Je maakt contact met een leuke andere en denkt dat het wel klikt. Op een gegeven moment begint hij of zij echter om geld te vragen of je naar een betaalde site te willen lokken. In dat geval is de kans heel groot dat je een fictief profiel bent tegengekomen. Erg frustrerend en het kan zelfs illegaal voor de bedrieger zijn. Zo is er een website die zelfs voor de rechter moest verschijnen vanwege het gebruik van fictieve profielen. Volgens het NOS zijn het vooral ouderen die het slachtoffer worden van deze oplichterij. Jongere mensen hebben vaak eerder door dat er iets niet helemaal klopt en hebben ook minder geld om te besteden. Waarom gebeurt dit eigenlijk en hoe kun je ervoor zorgen dat jij niet ook wordt verleid door een oplichter? Lees hier verder en ontdek wat je ertegen kunt doen.
Waarom worden fictieve profielen gemaakt?
Er zijn twee grote redenen waarom neppe profielen worden gebruikt op datingsites. De eerste is om een klant naar een andere website te lokken. Zo kun je bijvoorbeeld in contact komen met ‘iemand’ die zegt dat hij of zij de huidige website niet zo leuk vindt en je vraagt een berichtje te sturen via een andere website die volgens hem of haar veel beter is. Wat die ander je niet vertelt is dat de nieuwe website betaald is. Als je hem of haar dus wilt volgen omdat je denkt dat er potentie in zit, dan zal je nu geld moeten neerleggen. De andere reden heeft ook met geld te maken en gaat als volgt. De oplichter maakt contact met je onder een van zijn of haar fictieve profielen en het lijkt te klikken. Hij of zij is bijvoorbeeld complimenteus en lijkt echt aan te sluiten op jouw hobby’s en interesses. Na verloop van tijd komen er echter wat ‘problemen’ in zijn of haar leven en jij blijkt de enige te zijn die kan helpen. Voor je het weet heb je geld overgemaakt en ben je zo een paar honderd (of meer) euro verder. Neppe profielen op datingsites zijn er dus voornamelijk om anderen van hun geld te ontdoen. Hoe kun je ze herkennen?
Tips om neppe profielen te herkennen
Gelukkig is het niet zo dat je helemaal niks tegen fictieve profielen kunt doen. Ten eerste moet je ervoor op je hoede zijn en kun je ze met behulp van de volgende tips herkennen:
- Neppe profielen zijn kort. Hoewel dit geen vaste regel is, zijn eerlijke profielen vaak wel een stuk langer en uitgebreider dan neppe versies.
- Er is geen foto. Als er geen foto is, is de kans groot dat je met een oplichter te maken hebt.
- Er wordt snel naar je financiële situatie gevraagd. Geef nooit zomaar persoonlijke informatie weg.
- De ander wil niet bellen. Probeer met de ander bel contact te krijgen om te checken of het klopt.
- Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk nep.
- Er zijn geen andere foto’s. Probeer meer foto’s van de ander te krijgen, zodat je kunt checken of het profiel wel echt is.
- Er is geen keurmerk op de website. Het Keurmerk Veilig Daten is een handig hulpmiddel voor de veiligheidsbewaking.
- Het voelt niet goed. Vertrouw op je intuïtie als iets niet goed voelt.
- Het lijkt vertaald te zijn door Google Translate. Dan is de kans groot dat diegene niet echt in je geïnteresseerd is.
- Er worden grote beloftes gedaan. Een mooie waarschuwing om fictieve profielen op datingsites te herkennen.
Datingsites zijn leuk en een ideaal middel om met anderen in contact te komen. De kans dat je een nep profiel tegenkomt is gelukkig niet groot, maar bestaat wel. Door de bovenstaande tips goed in je achterhoofd te houden, kun je jezelf ertegen beschermen en alleen diegenen te ontmoeten die echt zijn en waar je wellicht een mooie relatie mee kunt aangaan.
Reacties - Neppe profielen herkennen – Welkedatingsites.nl
Geen reacties