Ruzies in een relatie
Een ruzie in je relatie kan soms vreselijke gevolgen hebben. Het kan leiden tot een periode vol spanning en zelfs een nare breuk opleveren. Zie maar dat er steeds meer scheidingen zijn door ruzies. Praten met elkaar zorgt vaak voor nog meer escalatie, doordat er zoveel gevoelens in het spel zijn. Iemand is gekwetst, voelt zich aangevallen of geconfronteerd met iets pijnlijks. Onenigheid is één ding, maar veel en heftige ruzie heeft toch een behoorlijke impact. Soms ligt de bron in eisen, verwachtingen of onopgeloste kwesties. Hoe kun je die ruzies nu oplossen?
Ruzie is niet het einde van de wereld
Een ruzie kan ontstaan uit een irritatie, een opgekropt gevoel of wanneer je je onbegrepen voelt. Vaak ontstaan ruzies wanneer de roze wolk is ingedaald en je te maken krijgt met elkaars echte persoonlijkheid en karakter. Dit is een essentiële periode, omdat nu jullie gezamenlijke waarden en grenzen worden vastgesteld. Een ruzie in deze periode is normaal. Op ruzie moet geen taboe rusten, omdat het daardoor nog meer spanning in een relatie brengt. Een ruzie kan namelijk zeer waardevol zijn. Het uiten van je gevoelens, dit kenbaar maken, even een uitlaatklep, frustraties wegnemen; het kan behoorlijk opluchten. Ook geef je onbewust door te ruziën je standpunten en grenzen aan. Dit zorgt voor duidelijkheid. Een ruzie samen oplossen zorgt voor een belangrijk moment in de relatie, want je neemt elkaar serieus en groeit verder als koppel. Wil je meer gegronde en diepgaande informatie over ruzie in een relatie? Lees hier een uitgebreid psychologisch artikel over ruzie in relaties.
Een ruzie oplossen
Wanneer een ruzie uit de hand loopt is het belangrijk om niet meteen de situatie te willen oplossen. Afkoelen is ontzettend belangrijk. Een time-out kan voorkomen dat je kwetsende dingen zegt. Eventjes de tijd nemen zorgt voor meer helderheid. Soms is het namelijk niet meteen duidelijk waarom je echt boos bent.
Een ander gegeven dat belangrijk is, is om te weten waar de ander vandaan komt. Een familiepatroon is erg richtinggevend. Hoe werd er bijvoorbeeld omgegaan met ruzies in de jeugd van jouw partner? Er bestaan zeer uiteenlopende manieren om met ruzies om te gaan. Deze gewoonten worden vanuit de gezinssituatie aan de kinderen doorgegeven. Begrip hiervoor betekent vaak ook het verklaren van het gedrag van de ander.
Een andere manier om een ruzie op te lossen is om een heldere boodschap te geven. Bedenk eerst goed wat je van de ander verlangt en communiceer dit in heldere taal, bijvoorbeeld: ‘Ik zou het erg prettig vinden als je me eens helpt met het opruimen van het huis.’ Praat overigens altijd maar over één ding tegelijk. Opsommingen worden vaak als een aanval gezien.
Echt luisteren
Onderbreek de ander niet en laat doordringen wat je partner zegt voordat je er meteen op reageert. Koppel dit ook terug: ‘begrijp ik het goed dat jij ….?’. Zo voorkom je misverstanden. Onnodige stress en pijn kan worden voorkomen wanneer je begrijpt waar de frustratie bij de ander precies ligt. Dan is er begrip en ontstaat er ruimte voor een compromis. Dat is een betere situatie dan verwijten naar elkaars hoofd blijven slingeren. Ruimte, heldere communicatie en inzicht in elkaars gedrag zorgt voor wederzijds begrip en lost ruzies op.
Reacties - Ruzie – Hoe los ik ruzie op in mijn relatie?
Geen reacties