steeds vaker soa test vandaag de dag

Steeds vaker een SOA test

Relaties en seks zijn leuk, maar soms gaat er weleens iets mis en dan moet je je laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een soa. Het aantal mensen dat een consult bij de GGD aanvraagt is in de afgelopen jaren gestegen en dankzij nieuwe technieken worden eventuele soa’s steeds beter opgespoord. Goed nieuws dus, maar hoe ziet zo’n test er eigenlijk uit? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een soa precies?

Een soa is een ziekte die je via seks kunt overdragen. Ze zijn besmettelijk en kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Een bacteriële soa wordt overgedragen via een bacterie en is vaak goed te behandelen met antibiotica. Denk hierbij aan gonorroe, chlamydia en syfilis. Een virale soa wordt overgedragen door een virus en als je deze eenmaal hebt, kan het niet meer uit je lichaam worden gehaald. Voorbeelden zijn hiv, herpes genitalis en hepatitis B. De klachten kunnen wel bestreden worden. Wanneer je (orale) seks hebt zonder condoom kun je van je partner een soa krijgen. Als je onveilig wilt vrijen, bijvoorbeeld omdat je in een langdurige relatie zit, is het dus erg belangrijk om je allebei eerst te laten testen.

Hoe ziet een soa test eruit?

Je moet eerst een afspraak maken bij je huisarts of de GGD. Hierna begint de test eerst met een gesprek waarin eventuele klachten en je seksuele gedrag in kaart worden gebracht om het risico in te schatten. Je kunt hier zelf natuurlijk ook vragen stellen. Aan de hand hiervan wordt bepaald welk soort test je krijgt. Zo kun je een bloedonderzoek krijgen, een urineonderzoek laten doen (voor mannen) of een uitstrijkje of vaginale zelftest laten doen (voor vrouwen). Afhankelijk van het soort onderzoek krijg je binnen een bepaalde tijd de uitslag en weet je of je een soa hebt of niet.

Wanneer moet je een consult aanvragen?

Je kunt een soa hebben zonder dat je klachten hebt en dat maakt het wat lastig om te bepalen of je risico loopt. Als je onveilige seks hebt gehad met een onbekend persoon, is het sowieso verstandig om je te laten testen. Heb je verschillende bed partners? Dan is een regelmatige test, bijvoorbeeld twee keer per jaar, een verstandige keuze. Als je in een langdurige monogame relatie zit en je wilt zonder condoom vrijen, laat je allebei dan eerst testen.

Jan Peeterse

jul 12, 2016

Jan Peeterse schrijft voor de redactie van welkedatingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?

Gerelateerde Artikelen

  1. Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

    Wat is meetic? Het bedrijf achter lexa en tinder..

    De meeste mensen zijn wel bekend met online dating websites. Meestal...
    Lees meer...

  2. Wat is houden van?

    Wat is houden van?

    Liefde. Op een bepaalde manier is dat het ultieme waar we...
    Lees meer...

  3. Is Tinder gratis?

    Is Tinder gratis?

    Er zijn ontzettend veel datingwebsites en datingapps die betaald zijn of...
    Lees meer...

Reacties - SOA test – het gebeurt steeds vaker

Geen reacties

Laat een reactie achter!

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.