Uitgehuwelijkt: waar en bij wie komt het voor?
Een huwelijk zou een speciaal moment moeten zijn tussen twee mensen die voor elkaar kiezen. Toch is het niet altijd zo dat een huwelijk helemaal vrijwillig verloopt. Deze gedwongen huwelijken zijn van alle tijden. Vooral vroeger werd er in adellijke kringen veel afgesproken op het gebied van huwelijken. De macht van een familie kon bepaald worden door verschillende adellijke familieleden met elkaar te laten trouwen.
Cultuurspecifiek en traditiegetrouw
In sommige landen en culturen is de traditie van uithuwelijken nog steeds veel voorkomend. Dit kan allerlei verschillende vormen aannemen. Sommige huwelijken ontstaan nadat twee mensen aan elkaar zijn geïntroduceerd met de intentie om met elkaar te trouwen. Er is tijd om elkaar te leren kennen maar er is vanaf het begin duidelijk dat het uiteindelijke doel een bruiloft is.
In andere gevallen is er meer sprake van een gedwongen huwelijk. Hierbij is er geen wederzijdse ontmoeting maar is er bijvoorbeeld een afspraak tussen een man en de familie van de vrouw die hij wil trouwen. Er wordt geen rekening gehouden met de wensen of gevoelens van de persoon die wordt uitgehuwelijkt. Soms zijn deze afspraken gedeeltelijk financieel. Vooral in arme landen kunnen meisjes verkocht worden aan rijke mannen voor een huwelijk.
Waar gebeurt uithuwelijken?
Tegenwoordig hoort uithuwelijking niet alleen maar thuis in de wereld van de edelen. De praktijk komt voor over de hele wereld, maar met name binnen een aantal specifieke landen en bevolkingsgroepen. Over het algemeen valt uithuwelijking te verbinden aan landen zoals China en Japan, aangezien hier nog veel waarde wordt gehecht aan traditionele ideeën over de rechten van vrouwen. Meisjes worden vaak als een last gezien aangezien ouders een man voor ze moeten vinden om voor het meisje te voorzien. Geld is dus een van de belangrijkste redenen om een vrouw uit te huwelijken in deze landen.
Verder is deze praktijk voornamelijk gebruikelijk binnen de Hindoestaanse en Islamitische culturen. Hierbij gaat het voornamelijk om zogenaamde verstandshuwelijken. Het idee is dat ouders beter weten wat goed is voor hun kinderen, en van daaruit een beslissing maken over het toekomstige huwelijk van hun zoon of dochter. Soms is dit een huwelijk binnen de familie, waarbij een neef en nicht aan elkaar worden gekoppeld. Het doel van ouders is om een goede partner te vinden voor hun zoon of dochter zonder rekening te houden met de gevoelens van hun eigen kinderen. Deze praktijk is cultureel en dus niet aan een bepaald land gebonden.
Uithuwelijking in Nederland
De praktijk van gedwongen trouwen is eigenlijk al tientallen jaren niet meer gebruikelijk in Europa. De adel heeft het niet meer voor het zeggen en daarmee nam deze traditie ook steeds meer af. Toch komt het voor dat iemand wordt uitgehuwelijkt door zijn ouders in Nederland.
Sinds 2015 wordt deze praktijk veel strenger aangepakt, maar dat betekent niet dat het niet meer gebeurt. Er wordt dan bijvoorbeeld niet meer gesproken over uithuwelijken maar over het introduceren van twee kinderen. Wanneer je in deze situatie terechtkomt, kan het zijn dat je druk van je omgeving voelt om toch mee te gaan in hun ideeën. Het kan namelijk voor heel veel spanning en ruzie zorgen wanneer een kind niet luistert naar de plannen van zijn of haar ouders. Uithuwelijking is dan ook niet iets dat alleen maar meisjes overkomt. In moderne culturen komt het steeds vaker voor dat jongens gedwongen met een meisje moeten trouwen, omdat het niet om geld draait maar om sociale verhoudingen.
Hoe ontkom je aan gedwongen trouwen?
Wanneer je in de situatie zit dat je gedwongen met iemand moet trouwen, kan het zo zijn dat je het liefste aan de hele situatie wilt ontsnappen. In Nederland is het niet toegestaan om een gedwongen huwelijk aan te gaan, maar tegelijkertijd is het heel moeilijk om in te schatten wanneer een huwelijk nou echt gedwongen is.
Ouders die hun kinderen uithuwelijken zijn vaak bezig met het in stand houden van tradities. Ze hebben het misschien zelf ook meegemaakt en zien het als een normale gang van zaken. Binnen bepaalde culturen is het zelfs ongehoord om te trouwen zonder een uithuwelijking. Er zijn manieren waarop kinderen en hun ouders een omweg vinden zodat ze niet negatief worden aangekeken door anderen. In deze gevallen kiezen kinderen hun eigen partner waar ze echte gevoelens voor hebben. Wanneer ze willen trouwen, kunnen de ouders de uithuwelijking regelen zoals ze gewend zijn. Zo kan je toch zelf bepalen met wie je trouwt, maar kunnen je ouders hun eigen tradities ook in stand houden.
Reacties - Uitgehuwelijkt: waar en bij wie komt het voor?
Geen reacties