Valentijn, waarom wordt het gevierd?
Het is weer bijna tijd voor Valentijn. De dag waarop geheime liefdes worden onthuld en je je geliefde echt even helemaal in het zonnetje kunt zetten. We vieren dit feest al eeuwenlang, maar steeds weer in een nieuw jasje. Vroeger vond men op deze dag een liefdespartner, tegenwoordig gebruiken we het voor dating, het versturen van kaartjes en om de ander te verwennen. Hoe is het zo gekomen zoals we het nu vieren? Lees hier verder en ontdek alles wat je voor Valentijnsdag wilde weten.
Hoe is het ontstaan?
In de tijd van de oude Romeinen werd elk jaar op 15 februari Lupercalia gevierd, een dag ter ere van de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk die Juno werd genoemd. Ook de god van de natuur, Pan, werd hierin betrokken. Tijdens dit belangrijke feest werden de namen van alle ongehuwde vrouwen opgeschreven en in een grote kom gedaan. De mannen die nog ongehuwd waren mochten vervolgens om de beurt een papiertje trekken, zodat ze aan hun nieuwe partner konden worden gekoppeld. De opkomst van de christelijke kerk bracht hier een einde aan en er wordt gezegd dat het feest in 496 werd vervangen door Paus Gelasius I voor de dag van de heilige Valentijn wat op 14 februari diende te worden gevierd.
Er zijn twee christelijke martelaren die allebei Valentinus heetten en hun feestdag op 14 februari hebben. Er zijn ook twee heilige martelaren die beiden Sint-Valentijn heetten. De ene was een priester uit Rome en de ander de bisschop van Terni, maar het zou zelfs zo kunnen zijn ze dezelfde persoon zijn. Het is onbekend voor welke martelaar het feest oorspronkelijk is bedoeld. Er gaan echter wel een aantal spannende verhalen en legenden hierover rond.
Mythes en legenden
Er bestaat een verzameling van de levens van heiligen genaamd Legenda aurea, wat Gouden legenden betekent. Hierin staan ook legenden over Valentijn, maar de verhalen die echt over de liefde gaan zijn vooral bekend van Geoffrey Chaucer, een schrijver en dichter. Volgens de Legenda aurea was het de Romeinse keizer Claudius II die Valentijn ondervraagde en hem wilde overhalen om zich te bekeren naar het Romeinse geloof. Dit was Sint-Valentijn echter niet van plan en in plaats daarvan probeerde hij de keizer tot het christendom te bekeren. Dit leidde tot zijn doodsvonnis waar hij vlak daarvoor een wonder wist te verrichtten door de blinde dochter van de cipier weer te laten zien.
Om de connectie met de liefde te maken, wordt tegenwoordig voornamelijk het verhaal verteld dat Sint-Valentijn vlak voor zijn dood een allereerste valentijnskaart stuurde naar de blinde dochter van de cipier. Hij ondertekende deze brief met zijn liefde en zodra de dochter het in handen had, kon ze als een wonder weer zien en de boodschap lezen.
Hoe wordt het in Nederland gevierd?
Tegenwoordig wordt Valentijnsdag voornamelijk gebruikt om iemand die je in het geheim leuk vindt een kaartje te sturen met je liefde erop. Vanuit Amerika is de gewoonte over komen waaien om deze dag ook te gebruiken om je bestaande liefde te eren. Dit is voornamelijk vanuit commercieel oogpunt een slimme zet. Sinds de helft van de jaren ’90 is Valentijnsdag een groot succes in Nederland geworden. Dating is op deze dag erg populair, net als het sturen van kaartjes, bloemen, chocolade en andere leuke cadeautjes. Steeds meer mensen vieren hun (geheime) liefde en dat doet de winkels erg goed. In Nederland is het voornamelijk de gewoonte om aan dating te doen en echt de tijd voor elkaar te nemen. Het is simpelweg de leukste dag van het jaar.
Reacties - Valentijn – Wat is het en waar komt het vandaan?
Geen reacties