Wat is bindingsangst en hoe kun je het verhelpen?
Iedereen twijfelt wel eens aan zijn of haar relatie. Dit is meestal slechts tijdelijk. Er zijn echter ook mensen die altijd vraagtekens zetten bij de relatie die zij op dat moment hebben of geen relatie durven aan te gaan, ook al zouden zij dat wel willen. Zij hebben last van bindingsangst. Hieronder lees je meer over wat de angst om je te binden precies inhoudt, hoe je het herkent, wat de oorzaken zijn en het allerbelangrijkste: hoe je het overwint.
Wat is bindingsangst?
Wie bang is om zich te binden, gaat geen relaties aan of is alleen geïnteresseerd in kortstondige relaties of een relatie met iemand die al “bezet” is. Als je er, ondanks de angst om je te binden, wel in slaagt om een langdurige relatie aan te gaan, krijg je het benauwd als deze relatie een nieuwe fase ingaat: samen een huis kopen, trouwen of kinderen krijgen. De kern van de angst om je te binden is de angst voor verlies. Je bent bang dat de ander je uiteindelijk in de steek zal laten, dat je je vrijheid kwijtraakt, de controle over je eigen leven verliet of een betere kans in de liefde misloopt.
Hoe kun je de angst om je te binden herkennen?
De angst om je te binden toont zich op verschillende manieren:
• Je wilt niet dat je familie en vrienden je nieuwe geliefde ontmoeten
• Je vraagt jezelf voortdurend af of de ander echt wel de ware is
• Je hebt snel het gevoel dat je partner te veel van je vraagt
• Je bent liever bij vrienden dan bij je partner of hebt meer aandacht voor je hobby’s
• Je voelt je snel verveeld in een relatie en hebt dan de neiging om vreemd te gaan
• Je bekritiseert of kleineert je partner, zodat deze een punt achter de relatie zet
• Je hebt ook op andere gebieden moeite om je vast te leggen: een contract tekenen bij een werkgever, maanden van te voren je vakantie boeken
Oorzaken van de angst om je te binden
Aan de angst om je te binden, ligt vaak een andere angst ten grondslag, zoals angst voor het onbekende of de angst om te falen. Ook de angst om verlaten te worden is nauw verwant aan de angst om je te binden. Slechte ervaringen in het verleden (ouders die je geen gevoel van veiligheid gaven of eerdere vriendschappen en liefdesrelaties waarin je diep door de ander bent gekwetst) zijn hiervan meestal de oorzaak. De angst om je te binden is een psychologisch verdedigingsmechanisme om jezelf te beschermen tegen pijn.
Hoe kom je af van de angst om je te binden?
Accepteer niet zomaar dat je bang bent om je te binden en durf je angst onder ogen te zien. Onderzoek waar je nu eigenlijk bang voor bent en hoe deze angst verband houdt met eerdere ervaringen. Ook is het heel belangrijk om naar je geliefde toe open te zijn over je angsten. Zeg het ook vooral wanneer je meer ruimte voor jezelf nodig hebt of tijd om de relatie te laten groeien. De ander zal zich dan niet persoonlijk afgewezen voelen, waardoor de relatie meer kans van slagen heeft. Het is zeer aan te bevelen om een psycholoog te bezoeken. Een psycholoog kan je helpen om onjuiste overtuigingen en onverwerkte emoties aan te pakken. Ook kun je in de therapeutische relatie nieuwe ervaringen opdoen die eerdere vervelende ervaringen in het contact met anderen corrigeren.
Reacties - Wat is bindingsangst en hoe kun je het verhelpen?
Geen reacties